Almere.org

Politieke Markt bestaat 10 jaar


Links extremist Frits Huis van Leefbaar Almere weet wanneer er een camera op hem gericht is! Zie: Nieuwsuur 18 jan. 2014  

Column - Waar zijn ze nou al de Almeerse politici met hun aardige anekdotes over het oh-zo 'succesvolle' concept Politieke Markt? 10 Jaar Politieke Markt moet toch wel iets te vertellen opleveren,..? Dit schreef ik op het Dichtbij.nl forum onder een artikeltje over dit onderwerp dat ook nog eens verwees naar AlmereVandaag waar wel een stukje geschreven was. Maar nee, zelfs niet in verkiezingstijd kunnen de plaatselijke politici zich iets herinneren over de afgelopen 10 jaar Politieke Markt. Of anders, de politici hebben de afgelopen 10 jaar in ieder geval niet geleerd op het internet te reageren als het hun eigen markt betreft.
 

De Politieke Markt was een aardige gedachte in het begin. Van heinde en verre kwamen nieuwsgierige collega politici de markt bekijken. Sommigen steden namen het concept van Jan Dirk Pruim de griffier in Almere, zelfs over. Maar, ik heb zo mijn bedenkingen. Ik weet niet of dit allemaal zoveel beter is dan het was zonder dit politieke systeem. Ik ben eerlijk gezegd gewoon voor de aloude commissievergaderingen want de Politieke Markt is mij veel te gezellig voor iets dat eigenlijk bloedserieus is vanwege het gevaar van behoud van de democratische waarden, die met deze opzet aardig op de tocht staan.

Het begint al met het Presidium. het Presidium regelt de handel en wandel van de onderwerpen, stelt de agenda vast. Erg belangrijk in mijn ogen. Echter het is een moeilijk te bemensen autoriteit: er is merkwaardig genoeg weinig of geen animo voor. En zo deed het zich voor, twee jaar na de raadsverkiezingen in 2010, dat gemaakte afspraken werden geschonden. Zo zou de PVV het voorzitterschap van de PvdA in het Presidium overnemen. Maar helaas, via enkele ingewikkelde bezweringsformules hadden alle politieke partijen daar ineens geen trek meer in, want de PVV was eigenlijk helemaal geen nette partij, zo zeiden zij. Terecht werd de grootste partij van Almere (de PVV) boos en trok al haar presidiumleden terug. Nu wordt er onophoudelijk geklaagd over de werkdruk bij het Presidium.

Ook is er een niet aflatende stroom van ongeschreven regeltjes, afspraakjes en gewoonten waaraan raadsleden gedwongen worden deel te nemen. Nee, 'zonder last of ruggespraak' is een leugen in Almere. Het is de politieke mores van de gevestigde politiek elite die in Almere regeert. Doe je daar niet aan mee omdat dat type 'gezelligheid' je niet aanspreekt, of heb je er gewoon schijt aan, dan verval je tot 'n tweederangs politicus die legitiem buitengesloten mag worden: want regels zijn er op de Politiek Markt om nageleefd te worden. De gevestigde politieke elite - met de PvdA en hun fractievoorzitter John v/d Pauw voorop - denkt dat moraal en fatsoen als vanzelfsprekend dé norm is. Ik zeg: waarom, hoezo? Raadsleden hebben aan de gevestigde politiek elite en zeker die van de PVV niet, geen enkele verantwoording af te leggen. De raadsleden zijn gekozen door de burger en hebben enkel verantwoording aan hun kiezer af te leggen. 

Toevallig ben ik zo'n kiezer uit Almere en ik heb helemaal niets met het 'moraal en fatsoen' van bijvoorbeeld de lokale PvdA, D66, GroenLinks en het extreem links Leefbaar Almere te maken. De fractievoorzitters van deze vier linkse partijen hebben nu al, zo 'fatsoenlijk' zijn ze wel, op acht weken voor de verkiezingen, via Twitter laten weten dat samenwerking met de PVV ná de verkiezingen uitgesloten is! Dát is de huidige democratie in Almere(...) Ondertussen denk ik aan al die onfatsoenlijke oplichters van de PvdA in den lande: je leest het dagelijks in de krant. Toch zit het allemaal ingebakken in de moderne Politiek Markt van Almere. Dát, die mores, zou wat mij betreft eruit moeten: géén mores! En al helemaal niet de fatalistische verneukeratieve mores van de PvdA!

Nog zoiets, alle partijen op de PVV na - met dank aan de Politieke Markt - vieren een wekelijks gratis bacchanaal. In aanloop van de markt, wordt door het goed geoutilleerde stadhuisrestaurant, maaltijden aan de raadsleden en de noodzakelijk aanwezige ambtenaren geserveerd. Ik vind dat deze faciliteit per direct afgeschaft moet worden want het is wéér té gezellig, het verbroedert misselijkmakend.
Bovendien, wat zijn dat voor idiote voordelen, voor lieden die voor drie of vier avondjes in de week van 2,5 uur vergaderen een kleine €1800,- (+ iPad) per maand wegdragen? Ook het continu op elkaar schoot zitten van de coalitie partijen, al dan niet samen met de oppositie partijen, is niet alleen mij, maar veel inwoners van Almere een doorn in het oog. Het bestuur, raad en ambtenaren socialiseren in de wandelgangen met maaltijden, hapjes en drankjes waardoor er een politieke eenheidsworst in Almere is ontstaan waar de honden geen brood van lusten,... Ze lopen elkaar hard achterna, allemaal in dezelfde richting,... Tja, behalve de PVV, die moet tegen de stroom inroeien en gaandeweg wordt de PVV door deze politieke vriendenclub ordinair verkettert.

En dan al die externen die te pas en te onpas opdraven: Jorritsma maakt er veelvuldig gebruik van. Gaat het over veiligheid, dan kan het voorkomen dat de hele Driehoek ineens in de gemeenteraad zit(...) Zij zijn klaarblijkelijk bedoeld om de raadsleden te indoctrineren en te masseren in de carrousel alvorens later in de raadszaal tot stemming wordt overgegaan. Ze staan in ieder geval in schril contrast met de burger-insprekers waarop de raadsleden nóóit reageren.

De partijdiscipline moet behoorlijk teruggedrongen worden! Dit is heel erg doorzichtig en maakt de politiek in Almere een echt democratieloos lachertje. Er hebben zich meerdere malen verschrikkelijke onderdrukkingstaferelen in de coalitiepartijen rondom partijdiscipline afgespeeld.
Ook is het wenselijk het voorzitterschap van de gemeenteraad niet meer in handen te geven van de burgemeester, maar gewoon aan de voorzitter van het Presidium, van de gemeenteraad zelf dus. 

Dáárna, als al deze akeligheden zijn verholpen, dán komt er - zo hoop ik - een vrij en transparant politiek systeem voor in de plaats, waar alle 39 raadsleden daadwerkelijk 'zonder last of ruggespraak' kunnen bewegen, profileren en formuleren.

Vraag je het mij er is nog veel te verbeteren aan de Politieke Markt. En zien de bedenkers daar geen kans toe, dan graag terug naar de gewone commissievergaderingen en vergeten we dit bedenkelijke uitstapje...

Nieuwsflits

We hebben 6 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home Column Politieke Markt bestaat 10 jaar