Almere.org

Vereniging Dutch Health Hub opgericht

De oprichtingsbijeenkomst van de vereniging Dutch Health Hub was vrijdagmiddag 22 maart druk bezocht door ruim honderd personen vanuit het bedrijfsleven, zorginstellingen, kennisinstituten en diverse overheidsinstellingen. De vereniging Dutch Health Hub is een unieke samenwerking tussen zorginstellingen, overheid, onderwijs en onderzoeksinstellingen en grote en kleine marktpartijen.

Samen gaan zij oplossingen vinden voor het slim gebruik gaan maken van de enorme berg data die de zorgsector produceert en daar veel meer mee zou kunnen doen, zowel vanuit de research als de klinische kant. Innovatieve manieren van opslag, bewerking en analyse om zowel de kosten in de hand te houden en tegelijkertijd de mogelijkheden van al die data te verruimen.

‘Wat ben ik trots!”, dat waren de eerste woorden van burgemeester Annemarie Jorritsma en tevens voorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Vereniging Dutch Health Hub, die het  startschot gaf van de bijeenkomst.  Deze vereniging is het eerste initiatief van Almere DataCapital die op eigen benen staat. Almere DataCapital is begonnen met de zorg, maar richt haar blik ook op andere sectoren. “Deze week sprak ik ook op de jaarbijeenkomst van de Economic Development Board Almere en ik had het over ‘collaboration is the new competition’. Dat vind ik ook heel toepasselijk voor de vereniging Dutch Health Hub, waar het gaat over innovatie en samenwerking om nieuwe waarde te creëren”, aldus Jorritsma.

Daarna volgde een interessant programma dat begon met Philip Idenburg, schrijver van ‘Diagnose 2025’ over de grote veranderingen die de gezondheidszorg zal gaan doormaken richting 2025. Gevolgd door Joost Plattel die de zaal meenam in de wereld van ‘the quantified self’ over het verzamelen van data van jezelf en daar allerlei nieuwe inzichten uit weet te krijgen. Daarna richtte Sander Klous van het KPMG DNA Lab zich op de maatschappelijk verantwoorde manier om de zorg ‘data driven’ te maken, met aandacht voor de minimalisering van privacyschending.

Roelant Visser van het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek (LRCB) vertelde over de pilot die bij de Dutch Health Hub draait om met de ruwe data van de mammografieën te ontdekken hoe we veel meer informatie eruit kunnen halen om zo borstkanker eerder en beter te ontdekken. De middag werd afgesloten door Ben Loos, programmamanager IT van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) over de digitalisering van de tandheelkunde en hoe de Dutch Health Hub hen daarmee ondersteund.

De Dutch Health Hub organiseert voor haar leden zes keer per jaar een netwerkwerkborrel met een interessante spreker. Dit doet zij in het net operationele Big Data Value Center Almere, waar samengewerkt wordt op het gebied van big data oplossingen en innovatieve toepassingen. Data hebben (meer) waarde als je er slimme dingen mee doet. Vooral wanneer je verschillende data (uit verschillende sectoren) met elkaar combineert of data kunt (her)gebruiken zodat het geen last maar een lust wordt. En daar draait het om in het Big Data Value Center: het aantonen dat het interessant is voor bedrijven, overheid en instellingen om veel meer met data te doen. Met eigen datasets en die van anderen. Die waarde kun je deels alleen ontdekken door gerichte experimenten.

www.dutchhealthhub.nl
www.almeredatacapital.nl

Nieuwsflits

We hebben 7 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home Over Almere! Nieuws Vereniging Dutch Health Hub opgericht