Almere.org

Leefbaar Almere ziet nieuwe kans voor IJmeerverbinding

Een korte brug die begint bij het Muiderzand in Almere Poort en die uitkomt bij de Maxis in Muiden. Dat is een alternatief van Leefbaar Almere voor de IJmeerverbinding waaraan het Rijk momenteel denkt. Er zijn inmiddels drie opties ingediend. Leefbaar Almere denkt een goed alternatief te hebben.“Het is niet ons idee, want die expertise hebben wij niet in huis”, zegt Nico van Duijn van Leefbaar Almere. “We kregen het idee toegespeeld van een deskundige. Wij waren er direct zeer enthousiast over. Het is echt een briljant idee, waarbij de bedenker zich niet heeft laten tegenhouden door de gestelde voorwaarden, namelijk het opspuiten van zand voor de aanleg en een rechtstreekse aansluiting met IJburg.”

Het plan dat Leefbaar Almere introduceert sluit aan op Muiden. Van Duijn: “Het gaat om een metroverbinding bestaande uit een korte brug en een tunnel die uitkomt bij de Maxis. Dat kost slechts 500 miljoen euro en is niet afhankelijk van de Amsterdamse belangen die nu eenmaal anders zijn dan de Almeerse belangen. De Amsterdamse hazen lopen wat trager. Maar als IJburg toch wil aanhaken, dan kan dit stadsdeel de tramlijn doortrekken naar de Maxis en ontstaat er een goede verbinding.”


Korte Brug Muiderzand
De aanleg van deze Korte Brug Muiderzand gaat uit van een metroverbinding. “Dat is ook waar inmiddels de berekeningen van het Rijk op aansturen. Maar voor 500 miljoen extra heb je er een getunnelde autoweg bij”, aldus Van Duijn.
“Dit is het Ei van Columbus. Het Rijk heeft immers al besloten tot uitbreiding van het huidige wegennet van de regio Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad en vorige week kwam ook een akkoord tot vergroting van de capaciteit van het spoor. Dan kun je niet verwachten dat er ook nog eens een peperdure IJmeerverbinding wordt aangelegd. Dit is een uitstekend alternatief.”

Ronde Tafelgesprek
Dat het plan niet aan de gestelde voorwaarden voldoet ziet Van Duijn juist als een pré. “Eenvoudige en briljante ideeën ontstaan dikwijls wanneer je je buiten de begaande paden begeeft. Dit is daar een uitstekend voorbeeld van.” Op initiatief van Leefbaar Almere wordt komende donderdag tijdens de Politieke Markt dit punt besproken in een Ronde Tafelgesprek.
Van Duijn verwacht dat ook de rest van de Almeerse gemeenteraad enthousiast zal zijn. “Die kans is groot. In dat geval kunnen we als gemeenteraad aan het College vragen dit plan mee te nemen naast de al bestaande opties. Daarna is het woord aan Den Haag.”

 

Nieuwsflits

We hebben 3 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home Over Almere! Politiek Leefbaar Almere ziet nieuwe kans voor IJmeerverbinding